Samenvatting Jummah Khutbah 17-3-2023

Weest voorbereid op Ramadan

Waarom de uitdrukking “Neder gezonden

De heilige koran werd neder gezonden (geopenbaard) in de heilige maand ramadhan. Het is een bron van ware leiding voor de hele mensheid. Tegenwoordig, met de faciliteit van kor’an online academies, kun je qur’an lezen terwijl je thuis zit. Vasten is verplicht voor elke moslim, behalve voor degene die ziek is of op reis is. Ramadan is een maand van zegeningen, spirituele reflectie, verhoogde toewijding, aanbidding en verbetering van je karakter.

Ramadan is in 3 delen (3×10 dagen)

De Heilige Profeet (Vrede zij met Hem en Zijn nageslacht) heeft gezegd: “Het (Ramadan) is de maand, waarvan het begin BARMHARTIGHEID is, het midden, VERGEVING en het einde ervan, VERLOSSING VAN HET VUUR.” (Van de hel) — Deze Hadieth is in: Bihar Al-Anwar, Vol.: 93, Pg.: 342.

Ramadan is verhoogde aanbidding

1-Tarawieh

2-Qur’an recitatie

3-Vasten

4-Beheers je tong

5-Beheers je ogen

6-Beheers je gedachten

7-Geef sodaqah

“Taqwa” (zelfcontrole of zelfbeheersing) hebben we nodig om het kwaad (=alles wat ons afleid van de rechte pad) te bestrijden of te ontwijken. Dit vraagt van ons een grote inspanning (=djihaad) en de inspanning heeft kracht nodig en het vasten geeft kracht daartoe! Je lichaam is het paard wat je nodig hebt om je bestemming te bereiken.

Je nafs stelt een paard, die je moet bereiden om je bestemming te bereiken. Zorg ervoor, dat deze paard jou niet gaat dirigeren om te doen wat het wilt, maar jij gaat hem dirigeren en de teugels stevig in handen houden.

Laat los van het idee dat je ’s-ochtends veel moet eten om voor ontbijt en lunch te compenseren. Weet, dat honger goed is voor lichaam en geest. De branding van de maag tijdens het vasten is precies wat Ramadan beduidt. Als je niet oefent met vasten in Sha’baan, dan zal de plotselinge overschakeling van routine in de eerste week van Ramadan je een pijnlijke maag en zelfs hoofdpijn bezorgen. Je lichaam is beter dan de beste computer. Je kan zelfs via gedachte met het lichaam communiceren.

Het is best om weinig te eten in de “suhoor” (vroege ochtend). houd je Ramadan gebed schema bij de hand en weest stip met het stoppen met eten en drinken in de vroege ochtend. Wanneer het lichaam minder eten krijgt, dan begint het te teren op de reserve v/h lichaam – en zo begint het je vetten te branden en gifstoffen, wat je lichaam gezonder en sterker maakt.

Nemand kan je controleren dan jezelf en Allah (subhanahu wa ta’ala) ziet alles. Als je werkelijk in Allah (subhanahu wa ta’ala) en de laatste dag gelooft, dan zal je echt vasten. Let op! dit is een ibadah die niemand kan controleren dan Allah (subhanahu wa ta’ala) alleen en daarom zegt hij, in de hadieth qudsi:

Het vasten is voor mij en ik beloon daarbij.
Vasten is niet alleen onthouding van voedsel en drank, maar  ook je tong, je ogen en ledematen!

Wij smeken Allah (subhanahu wa ta’ala) ons oprecht te maken in onze intenties, in onze aanbiddingen en toewijdingen en moge onze imaan sterker worden in Ramadan. Moge wij Ramadan goed beginnen en met succes beëindigen. Ameen.