Ramadan 2017

Ramadan 2017

Het bestuur van moskee Anwar-E-Mustafa wenst alle moslim broeders en zusters een gezegende Ramadan toe.

Afbeeldingsresultaat voor ramadan 2017

 Zoals eerder via de mail en per brief is medegedeeld zal de maand Ramadan dit jaar op zaterdag 27 mei 2017 beginnen. Op vrijdag 26 mei zal, direct na het Isha-gebed, het eerste Tarawieh-gebed verricht worden. Het bestuur nodigt u allen uit om deze gebeden gezamenlijk in de moskee te verrichten.

Begindatum Ramadan

Zoals bijna ieder jaar gebruikelijk is worden ook dit jaar de nodige discussies over de startdatum van de Ramadan gevoerd. Wij vinden het daarom belangrijk om uit te leggen waarom bepaald is dat zaterdag 27 mei de eerste dag van de Ramadan is.

De Astronomische Nieuwe Maan is op donderdag 25 mei 2017 om 21:46 Nederlandse Tijd. Op die dag is er echter geen plaats op aarde waar bij zonsondergang de maan zichtbaar kan zijn. Daarom kan Ramadan niet de volgende dag starten waardoor de eerste dag van Ramadan op zaterdag 27 mei 2017, insha’Allah zal zijn.

Afbeeldingsresultaat voor ramadan 2017

Allah (Subhaanahu Wa’tallah), heeft de mens gezegend met veel kennis over de wijze waarop de aarde, de maan, de zon en andere sterren zich gedragen en daar maken we in het dagelijkse leven dankbaar gebruik van.

Het is daarom geen goed argument om te beweren dat we deze kennis niet moeten gebruiken voor het bepalen van de start van de Ramadan en dat we vooral niet naar berekeningen moeten kijken. Wij gebruiken immers de berekeningen ook voor het bepalen van de dagelijkse gebedstijden. We weten dat Allah (Subhanahu Wa ta’ala) in de Quran heeft gezegd “Al Shamsu Wal-qamaru bi-husbaan” (zon en maan volgen hun route of baan zoals precies is berekend). Hij zei ook: “Li’ta’alamu ‘adad al-sineena wa al-hisaab” (zodat u de telling van jaren en berekeningen kent). Rasulullah (sallallahu ‘alaihi wasallam) zei ook: ‘Kennis zoeken is verplicht op alle moslims mannen en vrouwen’. Dat Rasulullah (sallallahu ‘alaihi wasallam) ook zei, “la naktub wa la nahsib” (wij schrijven en berekenen niet) betekent niet dat het een gebod of opdracht voor alle tijden is want anders kunnen we ons afvragen waarom we dan toch schrijven? We zouden ook moeten stoppen met schrijven als we gevraagd zouden worden om te stoppen met berekenen.

Afbeeldingsresultaat voor ramadan 2017

Beste moslim broeders en zusters, we dienen rationeel te handelen en Allah (Subhanahu Wa ta’ala)  te danken voor de kennis die hij ons heeft gegeven en deze te gebruiken voor het voordeel van de gehele mensheid. We kunnen immers niet het bestaan ​​ontkennen van wetenschap, wiskunde, en alle andere soorten van kennis die Allah (Subhanahu Wa ta’ala) ons heeft gegeven.

Met onze wijze van uitleg willen wij niet aangeven dat wij de juiste en enige wijze van berekening hebben. We respecteren de beredenering van andere moslim organisaties ook en smeken Allah (Subhanahu Wa ta’ala) dat we in de nabije toekomst tot een gezamenlijke en geaccepteerde benadering te komen.

In alle oprechtheid doen wij dua dat Allah (Subhanahu Wa ta’ala) alle moslims, waar ook ter wereld, beschermt en in staat stelt om zoveel mogelijk zegeningen in deze heilige maand te vergaren. En Allah (Subhanahu Wa ta’ala) weet beter.

Het Bestuur